Working Holiday Japonsko: Ako získať víza

Working Holiday Japonsko: Ako získať víza

Program pracovných dovoleniek (Working Holiday) v Japonsku je u nás novinkou. Do platnosti vstúpil len v júni 2016. Vďaka nemu sa každoročne môže vydať až 400 Slovákov spoznávať krajinu vychádzajúceho Slnka a zarobiť si v nej na svoje cestovanie. My sme sa túto možnosť rozhodli využiť a sme jednými z prvých, ktorí si o víza požiadali. Keďže sme si týmto procesom prešli, prinášame vám kompletný návod ako víza získať.

Čo sú to za víza?

Working Holiday (WH) víza do Japonska sú ročné pracovné víza pre mladých, ktoré vám umožnia zostať v Japonsku rok, popritom pracovať a cestovať. Môžete ich využiť len raz za život a nie je možné ich predĺžiť. Jedná sa o bilaterálnu dohodu, takže každoročne aj Japonci môžu prísť cestovať po Slovensku. Počet víz je limitovaný, každý rok ich môže získať 400 Slovákov (v roku 2016 je miest 220, keďže víza sú platné až od júna).

Podmienky na udelenie víz (tak ako sú uvedené na stránke japonského veľvyslanectva)

* V čase podania žiadosti o víza musíte mať bydlisko v Slovenskej republike.
* Do Japonska plánujete vycestovať primárne za účelom dovolenky.
* V čase podania žiadosti musíte mať vek od 18 do 30 rokov (vrátane).
* Nesmiete vycestovať s rodinnými príslušníkmi.
* Musíte mať platný slovenský cestovný pas.
* Musíte preukázať, že ste schopní uhradiť cenu spiatočnej letenky.
* Musíte disponovať dostatočnými finančnými prostriedkami na pokrytie počiatočných nákladov spojených s pobytom v Japonsku.
* Po vypršaní povolenia k pobytu musíte opustiť Japonsko.
* Počas pobytu v Japonsku si nebudete meniť typ povolenia na pobyt.
* Ešte nikdy v minulosti vám neboli udelené víza pre pracovné dovolenky.
* Máte dobrý zdravotný stav.
* Nemáte zápis v registri trestov.

Aj keď suma na úhradu spiatočnej letenky či pokrytie počiatočných nákladov nie je v týchto podmienkach jasne definovaná, veľvyslanectvo požaduje, aby ste mali na účte aspoň 3 400 eur (1 700 je suma letenky a 1 700 počiatočné náklady).

Ako o víza požiadať?

O WH víza si musíte požiadať osobne na adrese japonského veľvyslanectva v Bratislave (na Hlavnom námestí), kde musíte doniesť všetky požadované dokumenty, a to:

* platný slovenský cestovný pas,
* vyplnený formulár so žiadosťou o víza (s fotografiou s rozmermi 4,5 x 4,5 cm vyhotovenou v období posledných 6 mesiacov),
* prehlásenie odôvodňujúce dôvod žiadosti v anglickom jazyku (1 strana formátu A4, požiadavky na formát nie sú dané) – mal by to byť v podstate motivačný list, v ktorom uvediete prečo chcete ísť do Japonska,
* spiatočná letenka, resp. potvrdenie, že máte dosť peňazí na zakúpenie letenky,
* výpis z bankového účtu (za posledné 3 mesiace), resp. potvrdenie o zostatku na bankovom účte, ktorým preukážete, že disponujete dostatočnými finančnými prostriedkami na pokrytie počiatočných nákladov na pobyt,
* životopis,
* plán aktivít v Japonsku počas 1 roka

Z týchto formulárov by malo byť zrejmé, že vaším zámerom je po krajine najmä cestovať, nie ísť tam pracovať. Ak aj máte dohodnutú prácu a chceli by ste doložiť k žiadosti pracovnú zmluvu, uistite sa, že to nie je v rozpore so zásadami víz Working Holiday. Ak by sa totiž jednalo o serióznu prácu na dlhšie či nešpecifikované obdobie, mohli by vašu žiadosť zamietnuť. Keď máte pripravené všetky potrebné dokumenty, môžete ich odniesť na veľvyslanectvo. Pre istotu tam pred cestou ešte zavolajte, aby sa náhodou nestalo, že sa tam vyberiete cez celé Slovensko a zistíte, že dotyčný úradník tam nie je. Ak máte nejaké pochybnosti alebo nejasnosti môžete im tam zavolať a radi vás poinformujú, čo a ako. Na veľvyslanectve vaše dokumenty prekontrolujú, a keď je všetko v poriadku nechajú si ich tam aj s vaším pasom. Vydajú vám doklad o podaní žiadosti, ktorý budete neskôr potrebovať na vyzdvihnutie svojho pasu. Ten za vás môže vyzdvihnúť aj niekto iný, musí však mať to potvrdenie. Vaša žiadosť by mala byť vybavená najneskôr do dvoch týždňov.

Keď už máte víza…

Po obdržaní víz máte tri mesiace na to, aby ste do krajiny pricestovali. Ak to nestihnete, víza vám prepadnú. Od vstupu do Japonska máte rok na pobyt tam, pričom počas tohto roka by ste Japonsko nemali opustiť, lebo opätovný návrat na tieto isté víza nie je možný, resp. naň potrebujete špeciálne povolenie. Myslite aj na to, že po pricestovaní do Japonska bude potrebná registrácia pobytu a musíte sa tiež zaradiť do systému verejného zdravotníctva. Aj tieto informácie z našich skúseností vám budeme postupne prinášať na našom blogu.

Článok budeme postupne aktualizovať o nové informácie!
Všetky informácie nájdete aj na našom Facebooku alebo v špecializovanej skupine Working Holiday Japonsko

Ak by ste nás chceli podporiť, budeme radi ak nám dáte svoj hlas v súťaži poisťovne Union>>

Comments

comments

Comments are closed.